2025-03-05

Mielinių blynų kepimo edukacija

Visi laukiame pavasario, bet žiema niekur nepabėgs, jei jos tinkamai per Užgavėnes neišvarysime. O koks žiemos išvarymas be tradicinių skaniausių mielinių blynų? Ir kodėl būtent blynų? Ši blynų kepimo tradicija atėjo iš senųjų laikų. Kaip ir dabar, taip ir senovėje žmonės žinojo, kad su saule ateina pavasaris, o apvalus kepantis blynas tapatinosi su saule.

Prieš Užgavėnes Stonaičių socialinės globos namų gyventojai noriai dalyvavo mielinių blynų kepimo edukacijoje. Vieni gyventojai stebėjo mielinės tešlos maišymą, kiti įsitraukė į tešlos gamybą ir į blynų kepimą.

Mielinės tešlos blynų receptų yra daug ir įvairiausių. Blynams buvo pasirinktas tradicinis receptas, kuriam reikalingi produktai: pienas, cukrus, mielės, kiaušiniai, miltai, razinos. Mielinė tešla – ypatinga, nes mielių pagalba vyksta rūgimo procesas. Tešla šiltoje patalpoje rūgsta, atsiranda oro burbuliukai, prasideda pokšėjimas. Jau tada galima ir pradėti kepti blynus. Visiems gyventojams buvo smalsu, kaip iškepa tokie stori blynai. Gyventojai buvo supažindinti su mielinių blynų kepimo ypatumais. Visi paruoštos mielinės tešlos blynai buvo iškepti, išragauti ir išvaišinti užgavėtojams. Sočiai užgavėję, lauksime ir ateinančio pavasario.